divendres, de maig 06, 2016

FESTA MAJOR DE MAS RAMPINYO 2016

punt de vista personal 



Els papers de la Mª Àngels Jornet després de llegir el pregó ...

Un equip humà , de persones sense ànim de lucre que treballa per la Festa Major de Mas Rampinyo, ha fet possible  una nova edició de la Festa. Costa molt avui en dia estar al davant d' entitats, grups i col.lectius, així com de clubs, se està millor a casa assegut al sofà, i pensant i dient que ja s' ho faran.

....... ........................
Per a mi la festa comença amb un acte protocol·lari que es entranyable i on any rere any persones vinculades amb Mas Rampinyo ja sigui directe o indirectament, fan un pregó que no deixa de ser un tomb per la seva vida, dels seus records, sentiments, etc.
Portem anys fent-lo , mai hem utilitzat el talonari per que el escriguin o i el llegeixin, salvo excepcions a tots els proposats han acceptat el repte, lo cert es que escriure i llegir el pregó del teu poble origina una satisfacció molt especial ( jo vaig tenir l’ honor de fer a l’ any 2000 el pregó),  un repte que em va suposar passar nervis, però que em va permetre dirigir-me a la gent per dir-li el que necessitava dir.
Portem 33 anys pregonant la Festa, homes i dones han retratat, dibuixat, radiografiat, pintat, escrit, i llegit. Emocions a flor de pell, exercicis de memòria per descriure els records sobre la festa, sobre Mas Rampinyo.
Més de 125 anys celebrant la Festa Major de Mas Rampinyo, un munt d’ anècdotes i histories que serien interessants que fossin recollides i publicades. 
Les barques de fusta, el tren de la Bruixa, les pistes de auto de xocs, els caballitos, les xurreries, les tómboles, l’ envelat amb els seus palcos o llotja , els cercaviles amb carrosses, la banda amb les majorettes, el ball infantil on les mares et feien estrenar i t’ obligaven a ballar amb la típica fotografia, el ball del fanalet , el de rams, el concert, les sardanes, els pallassos.
Temps passats no son ni millors ni pitjors son diferents , lo que va ser moda o tradició ara es tan sols un record, un patrimoni que tenim en la memòria.
Estic al sofà davant la pantalla de l’ ordinador i començo a escriure el resum de la Festa Major 2016 i una sèrie de reflexions que per a mi son necessàries...
El pregó intimista i musical de la Mª Ángels  Jornet ens mostra un cop més, que els pregons realitzats a través de persones que viuen i trepitgen el territori, son més intensos, amb fortes dosis de sentiments i records.
Enguany hi hagut la presentació del cap gros , realitzat per la Mercé Escursell, crec que parlo en mom dels presents per dir que a tots s' ens va posar la pell de gallina o com diria  aquell la  "gallina de piel ", la presentació va ser molt emotiva . Després vàrem tenir l' oportunitat de contemplar les diverses exposicions : escultura, pintura, fotografia, manualitats i la de una maqueta de tren que va fer les delícies dels nens i no tant nens.
Per finalitzar el dia  el grup Els Titelles van representar  RÀDIO TITA , " LOS 40 FRIKITAUN" , una obra coral, musical, satírica, reivindicativa, de humor, de ball, on els actors i actrius s' ho passen molt bé a dalt de l' escenari, però que el públic  no es queda al darrera.
Som al dissabte i per raons  meteorològiques la novetat d' enguany es va celebrar dins de la pista coberta , el CIRC AL PATI  va comptar malgrat el temps amb una bona presencia de nens i nenes  ( una activitat que s' haurà de contar realitzant en properes festes majors.
Mentrestant la gent fotografiant per el concurs de fotografia amb INSTAGRAM, la XVll edició de la MOSTRA DE CUINA , va comptar amb més de 200 persones que van tastar els plats preparats per les cuineres i cuiners que any rere any hi participen.  La presencia de un bar i el poder prendre el vermut va ser un nou al·licient per la festa.
Com a plat fort musicalment parlant al Teatre Nacional de Mas Rampinyo, perdó volia dir el teatre municipal ,en Bruno Oro junt amb  la Dream Big Band de Vicens Marti, van presentar el concert  "SINATRA 100 ANYS ", a prop de 400 persones que omplien gairebé la sala. La col·laboració de l' Ajuntament i la Comissió de la Festa Major ha estat optima.
A la matinada la  DJ´S NIGHT , no ha tingut la resposta que esperàvem, però cal  repetir la fórmula per trobar una continuïtat i millorar l' assistència. Seria bo que els joves participessin en la comissió de la Festa i aportessin  idees,projectes i treball.
Els mocadors d' aquest any s' han venut tots, color de la dona, color de la Festa... que el diumenge a tingut la traca final, la Festa al carrer, la Botifarrada més de 1300 botifarres,, les Puntaries, els 3x3, la jornada Castellera, les Sardanes, cercavila amb gegants , cap grossos i les colles castelleres, Bang de sang per ser solidaris, la taula i las dones  de la Associació  del Càncer, la foto del clic de la Festa  ( haurem de canviar la forma de fer-la ,per aconseguir que tots es sumin a la foto), enguany també hi havia un photo call pro divertit per fer-hi una foto, no oblidem la caminada del Cim fins a Gallecs ( una clàssica de la Festa major).
Un cop més el grup de teatre  TEA345 DE LA UNIÓ , ha fet penjar el rètol de "ENTRADES EXHAURIDES " . Amb MAREIG una obra de Jordi Sánchez...
La festa major compta amb més de 125 anys, gairebé sempre es celebra al voltants del darrer diumenge del mes d'abril , coincidint també amb el 1 de maig. Som en el temps de la comunicació i de les xarxes socials,  però tot i així ens trobem que a Can Sant Joan organitzen la seva Fira d' Artesania fent-la coincidir amb la FESTA MAJOR DE MAS RAMPINYO. Hi ha necessitat de fer-ho, cal fer-ho, no poden al·legar ignorància doncs se els hi ha dit, però ells van decidir que coincideixin en el calendari, interessa dividir ? no entenc el perquè d'a questa decisió.
Tampoc entenc com les regidories a les que pertoca el tema hagin permès que això passi, caldrà consensuar un calendari  ? per evitar casos com aquest.
Jo participo en la Comissió de la Festa Major de MAS RAMPINYO i no pas la FESTA MAJOR  de la Unió ( encara hi ha gent que no ho entén), altres entitats i voluntaris aporten el seu gra, col·laboren i treballen.
Som un veïnat que compta amb entitats i associacions, col·lectius i clubs que encara ara no formen part de la Comissió de la Festa, seria bo que tant a nivell de grup o a títol personal els que tinguin ganes i temps, entrin a formar part de la Festa.
Hem demostrat a lo llarg dels anys que volem una Festa per a tots, però necessitem de vosaltres perquè aporteu idees, treball i alternatives.
Quan més serem més riurem aconseguir una major implicació dels veïns i veïnes es una fita que necessita temps i treball, però poc a poc anant sumant incorporant noves propostes. Es cert que tot això es molt maco,però la realitat ens marca de que la gent prefereix estar a casa, sortir de cap de setmana, ser un mer espectador... que ho facin els demés.
Vivim, dormim, treballem...a Mas Rampinyo, doncs fem festa gran, participem en els activitats, donem un cop o dos de mans.... falten menys de 365 dies però podem començar posar fil a l' agulla tots plegats.
Perdoneu-me que sigui pesat i reiteratiu , però sóc així no puc fer-hi rés...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

         FEM-HO ARA, NO SIGUI QUE FEM TARD   autoretrat de ja fa uns anys M' agrada escriure i compartir-ho.... Després de la mort d&#...