dijous, de juny 19, 2008

JOAN CAPELLA
dibuix realitzat per en Josep Quintero

exposició a la Unió , abril-maig 2006



JOAN CAPELLA ,la persona que pinta


Vaig tenir la sort , de poder conèixer una mica al Joan , vaig compartir experiències amb ell com a membre de junta de la Unió, com a membre del consell de redacció de El veïnat , coma fotògraf de els Pastorets , i sobre tot com a fotògraf al seu estudi a Mas Rampinyo de la obra que ell pintava, doncs utilitzava les meves fotografies per el seu àlbum catàleg .

Varen ser moltes hores en el seu estudi , mentre jo fotografiava ,ell apropava i col·locava els quadres al seu cavallet per poder fotografiar-los , parlàvem ,conservàvem sobre la pintura , la Unió , sobre la cultura , la política local o nacional , fèiem safareig de temes del veïnat , realment era un plaer poder passar aquelles estones amb ell .

Valorar la seva obra , es feina i tasca dels entesos i crítics. Parlar d' en Joan com a persona es complicat doncs acabaríem per fer una relació de tòpics que en aquest cas son molt més que justificats , però per mi era una persona humana que em sento molt orgullós d’ haver-lo conegut.

El Joan pintor ens diu " Pintar és estar sol amb el silenci i amb l' espai en blanc , mentre esperes trobar-te , volent explicar-te i volent que la pintura reflecteixi i digui el que tu mateix no saps ni pots dir amb paraules “.

En Joan es defineix com a conservador de jove ,liberal i més tolerant de gran .I creient , també en les persones. Al Joan l' hi agrada la conversa , dialogar , conversar per conversar.

La seva col·laboració amb entitats, col·lectius ,grups, institucions , a través de les seves desinteressades aportacions artístiques han estat constants , mai a dit no quan se l' hi ha demanat la seva aportació:
logotips, cartells, il·lustracions, gravats, dibuixos , murals i pintures ,etc. amb la marca " made in Capella" que estan arreu del municipi.

En el cas de la Unió ha estat membre de junta, membre de grup ,president de l´ entitat , pregoner per dues vegades a la Festa d' hivern i a la Festa Major ,va participar en l' elaboració i pintat dels decorats d´ Els Pastorets, autor del logotip actual de l' entitat , autor de la capçalera d' El Veïnat i un llarg model de col·laboracions amb cartells i etc. , destacant el mural que hi ha al vestíbul de l'entitat que va pintar amb motiu del 75 aniversari de la Unió.

En vida se li van retre diversos homenatges ,se li ha reconegut la seva vàlua coma a artista ,i també com a persona ,s’ ho mereixia . Ha estat profeta a la seva terra , montcadenc de naixement i masrampinyenc d’ adopció , la societat civil i els estaments municipals li van retre un homenatge molt emotiu al Auditori Municipal ,amb un sopar a la Unió .

La fundació Joan capella , ja està en marxa , un projecte que ell volia que sortís endavant , que l’ esforç de les parts implicades ha fet possible el projecte, esperem que aviat puguem visitar laexposició permanent del mestre .

En Joan ara ens parla a través dels pincells , a traves d'estar sol amb el silenci i amb l' espai en blanc... a través dels seus quadres .


................................................................................................................................






Joan Capella…


El silenci el trencaves
amb les primeres pinzellades
el silenci el trencaves
amb paraules assenyades

colors sobre blanc
silenci trencat
pinzellades sobre blanc
artista inspirat

la pinzellada es la paraula
el color la entonació
la persona és l’ artista
el teu art creació.




abril de 2006 .Fidel Casajuana i Manent

         FEM-HO ARA, NO SIGUI QUE FEM TARD   autoretrat de ja fa uns anys M' agrada escriure i compartir-ho.... Després de la mort d&#...