diumenge, de gener 24, 2010

OPINIÓ

L´ABANS DE MONTCADA I REIXAC, I EL FUTUR INMEDIAT.


L´Abans de Montcada i Reixac, és un projecte editorial de Efadós, que compta amb el suport de l’ Ajuntament de Montcada i Reixac. Un projecte comercial, i a l’ hora cultural, que a través dels fascicles aporta un interessant treball sobre la historia i vida del municipi, el resultat serà un llibre gràfic que va des de finals del segle XIX a l’ any 1975.
La col•laboració de la gent ha estat primordial, per poder realitzar aquest projecte, han cedit fotografies que tenien en el seus àlbums, en calaixos, en les seves col•leccions, etc., gràcies a la seva aportació, la gent que compra els fascicles ( més de 1100 famílies ho fan) disposarà de un llibre gràfic complert , el llibre compta amb textos escrits per en Jaume Alcàzar, historiador i autor del llibre en qüestió.
En Jaume capitaneja l’ equip de col•laboradors, entre els quals tinc la sort de ser-hi, tinc la sort de poder compartir unes estones, amb gent que saben un pou sobre Montcada i Reixac, de veritat que ha estat una experiència enriquidora.
Montcada i Reixac necessitava un llibre com aquest, cal recordar però que la Fundació Cultural, ja va editar uns interessants “ Montcada Quart de Segle “ un repàs al segle XX, poc a poc la bibliografia dedicada a Montcada i Reixac va augmentant, considero que el pas donat amb l’ Abans és decisiu, però no confondre en definitiu.
Arrel de la publicació d’ aquest llibre de l’ Abans, apareixeran noves fotografies , nous documents que seria una llàstima que es perdessin i no es conservessin, però sobretot no es difonguessin.
Del material publicat i del recollit i no publicat l’ Ajuntament rebrà un arxiu còpia, per part de l’ editorial Efadós, estaria bé que l’ Ajuntament fes cas a les peticions d’ en Jaume Alcàzar que va fer a l’ auditori el dia de la presentació davant les autoritats.
Cal un arxiu- fototeca municipal, públic per tal de poder crear i fundar un espai on es recuperin, conservin, cataloguin, difonguin, etc. tant fotografies, com documents, material de cinema, vídeo, material sonor, etc.. Aquest espai ha de garantir la recopilació de totes les col•leccions, de tot el material que hi ha dispersat per el municipi, i qui sap si fora d’ ell.
Som en temps de crisi econòmica, és evident que hi ha altres prioritats, però estaria bé, que disposéssim d’ aquest espai públic, on les entitats i col•leccionistes, o gent que disposi de material poguí estar present en l’ equip de gestió .No és hora de fixar dates, però si objectius.
Si no es fa possible la creació del arxiu, continuarem tenint material dispersat, quan tinguem que realitzar altres treballs editorials, o de recerca s’ haurà de començar gairebé de zero. Quan d’ aquest material es perdrà ?.
Per sort a Montcada i Reixac hi ha entitats, col•lectius i persones interessades en el coneixement de la història i que treballen per la seva divulgació, seria oportú conèixer el seu parer sobre la qüestió. l’ arxiu hauria de ser una realitat en un present o futur immediat.

         FEM-HO ARA, NO SIGUI QUE FEM TARD   autoretrat de ja fa uns anys M' agrada escriure i compartir-ho.... Després de la mort d&#...