dijous, d’abril 23, 2009


L’ ABANS UN PESSIC GRAN DE LA NOSTRA HISTORIA.


Tinc la sort d’ estar entre els membres del consell assessor del llibre “ L’ Abans de Montcada i Reixac”. Un entre gent entesa i preparada, no para d’ aprendre. Cal felicitar a l’ editorial Efadós, per la visió comercial i per la seva col·lecció d’ Abans, que estan tirant endavant arreu del Principat.

En aquest cas també cal felicitar a l’ Ajuntament, per recolzar i signar un conveni , per tal de fer possible aquest projecte. Enhorabona a en Jaume Alcázar, historiador local, i encarregat de coordinar i d’ escriure el text de aquests 50 fascicles.

Si bé els grans culpables del possible èxit del projecte, són en part els fotògrafs anònims o no, que van fotografiar, copsant la historia del dia a dia, dels fets, del paisatge, del retrat, de les desgracies, de les festes, i sobretot en aquells anys que comptar amb una camera fotogràfica era tot un luxe, no estant a l’abast de tothom. A ells hem d’estar molt agraïts.

Altres persones que han aportat una part molt important en el projecte son els que han conservat les fotografies i les han facilitat per tal de poder conservar-les i publicar-les en aquest llibre.

Han sortit de calaixos, d’ àlbums, de col·leccions ben estructurades, de la Fundació, de la Col·lecció Matllo-Aguilar ( cal destacar el treball de scanejat realitzat per membres de l’ Agrupació Fotogràfica com son l’ Angel Henares i en Oscar Barcons), de la família Busquets, i d’ altres persones ( prop de 102 famílies han aportat fotografies).

L’ editorial fa una crida en el primer número perquè la gent aporti fotografies sobre temes que no es disposa de gaire material fotogràfic, és a dir encara sou a temps de col·laborar en el projecte.

Recuperar la memòria històrica a través de les imatges, es un exercici recomanable, la fotografia com a document gràfic és primordial. Aquest projecte que ja és realitat, és un pas més per fer-ho.

Però aprofitant el volum de fotografies recollides, és hora que l’ Ajuntament , es plantegi la possibilitat de crear una Fototeca o d’ un Arxiu, on les fotografies, documents, cartells, programes, etc, siguin conservats, classificats, protegits, i divulgats.

Hi ha la necessitat de que aquest Arxiu o Fototeca sigui factible, per conèixer la nostra historia, per conservar-la, perquè les generacions futures tingui suficient documentació de on venent els seus orígens.

Les noves tecnologies estan facilitant el poder recuperar, estic segur que l’ Ajuntament i en concret l’ Alcalde, posaran fil a l’ agulla.

De mentre però tindrem un pessic ben gran del nostre passat al nostre abast, a través de l’ Abans de Montcada i Reixac.
Fotografia anys 40 , realitzada a Granollers. Colles de Gitanes de Mas Rampinyo

         FEM-HO ARA, NO SIGUI QUE FEM TARD   autoretrat de ja fa uns anys M' agrada escriure i compartir-ho.... Després de la mort d&#...