diumenge, d’abril 15, 2012

REPETIR, CAL INSISTIR...


El patrimoni gràfic ens permet conèixer aspectes i detalls no recordats, ni coneguts d’ una època passada. La fotografia com document gràfic forma part del nostre patrimoni, i per això en més d’ una ocasió he escrit i publicat en aquest blog la importància de poder agrupar, reunir, restaurar, conservar, les fotografies antigues, però també les de fa 5 anys o fa un mes, doncs al transcurs dels anys seran material necessari, per consultar,i per mantenir viu el patrimoni que desapareix o es transforma.
La col·lecció Aguilar – Matllo , l’ arxiu de la Fundació Cultural Montcada, i diversos fons que està en mans de col·leccionistes privats,  arxius de fotògrafs en actiu o jubilats, etc. han de ser protegits, i divulgats.
La publicació de l’ Abans de Montcada i Reixac, junt a Montcada un quart de segle, han estat publicacions que han aportat un excel·lent material fotogràfic. Arrel de la publicació de L’ Abans, han aparegut un munt de fotografies i documents que aporten més informació sobre com era la Montcada i Reixac dels nostres avantpassats. El treball de recopilació ha fet que l’ editorial Efadós disposi d’ un fons amb moltes més fotografies que  les publicades en els fascicles.

Hi havia un acord per tal d’ aquest fons o col·lecció passes a través d’ una copia digital a l’ Ajuntament, com està aquest assumpte de la cessió?, s’ ha portat a terme ?, se ha formalitzat el conveni?, hi ha algun problema? Disposarem del material en qüestió ?.
Que pensa fer l’ Ajuntament respecte aquest fons?, hi ha la intenció de fer l’ arxiu municipal?, de qui depèn de L’ alcaldia o de la Regidoria de Cultura i Patrimoni.
Son en temps difícils doncs hi ha una crisi econòmica molt pronunciada, hi ha prioritats, però realment es tant elevat el cost de aconseguir que les col·leccions es puguin agrupar, reunir, classificar, i divulgar.
Podem estar amb els braços creuats, i permetre que es perdi el material, que termini en caixes , en calaixos, o en el disc dur de uns quants. No podem fer l’ arxiu municipal d’ una vegada per totes. Com podem parlar de patrimoni o de identitat, si no disposem d’ un arxiu que aglutini tots els capitals. Cal fer els esforços possibles per tal de disposar d’ un Arxiu amb un fons documental i sonor, que permeti treballar, que serveixi com a eina didàctica i educativa.
A Montcada i Reixac, hem de donar el pas de demanar , de proposar a l’ administració publica de la necessitat urgent de donar el primer pas ( fa un temps es va proposar a l’ Ajuntament, a través d’ un escrit signat per persones , proposant la creació de l’ arxiu, ara per ara rés de rés).

         FEM-HO ARA, NO SIGUI QUE FEM TARD   autoretrat de ja fa uns anys M' agrada escriure i compartir-ho.... Després de la mort d&#...